ПРАВНИ ПОЗИЦИИ НА ЕСПЧ В КОНТЕКСТА НА ПРАВОТО НА ЗАПАЗВАНЕ НА СЕМЕЙНИЯ ЖИВОТ, ГАРАНТИРАНО С ЧЛ. 8 ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ - Беликова, Алина (Scientific Journal of Polonia University, 2023)
В статията е направен научен и теоретичен анализ на правните позиции на Европейския съд по правата на човека по дела относно зачитането на семейния живот, гарантирано от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Авторът смята, че понятието семеен живот обхваща правоотношенията между съпрузи, родители и деца, близки роднини. Въз основа на анализа на прецедентната практика на Европейския съд по правата на човека се открояват основните му правни позиции по делата за лишаване от родителски права, отнемане на дете и отмяна на осиновяване, които играят най-съществена роля при разрешаването на семейни спорове, свързани с приложението на чл. 8 от Конвенцията. Установено е, че цитираните в статията случаи показват неоправдана и непропорционална намеса на държавните органи в упражняването на правото на зачитане на семейния живот на жалбоподателите, което не отговаря на изискванията "необходими в едно демократично общество" за постигане на такова цел; наличие на действия на държавни органи извън тяхната преценка, довели до дисбаланс между интересите на бащата и детето; недостатъчни на аргументи от страна на държавните органи за оправдаване на намесата в семейния живот, довела до прекъсване на семейните връзки; ненасочване на решенията на националния съд към защита на "правата и свободите" на детето, в резултат на което са нарушени интересите на детето. Като се вземат предвид спецификата на семейните дела, гарантирани от Конвенцията, пропорционалността на намесата на държавните органи в семейния живот, справедлив баланс между интересите на родителите и интересите на децата и правния процес на вземане на решения от държавните органи и националните съдилища трябва да се вземат предвид при уреждането на юридическите факти в семейните правоотношения. Направеният анализ позволява ни да направим изводи, че правните позиции на Европейския съд по правата на човека трябва да се вземат предвид в дейността на държавните органи, националните съдилища, други законотворчески и правотълкувателни дейности в областта на правното регулиране на семейни отношения.