PERSONALISTYKA MUZYCZNA W PUBLICYSTYCE NESTORA NIŻANKOWSKIEGO: PODEJŚCIE KULTUROWE - Ulana Mołczko (Scientific Journal of Polonia University, 2023)
Badanie wyswietla publicystyczny dorobek ukrainskiego kompozytora, wyklladowca, krytyka muzycznego, Nestora Nizankowskiego, w ktorym sie wyswietla pytanie charakteru kwestii kulturowej. Analizuja sie presodruki,ktore zostaly nadrukowane na stronach czasopisu “Ukrainśki wisti” w latach 30-ch pierwszej trzeciny ХХ stolecia. Ocharakteryzowano kulturologiczny zmiast zaznaczonych gazetnych materialow galickiego dziennikarza,ktore maja w sobie bogaty informatywny material o zwyczenstwach koncertowych wiadomych artystow czasow pierwszej trzeciny ХХ stolecia. Jego posty wyswietlaja wystepy znanych muzykantow: Modesta Męcińskiego, Jewhena Perfeckiego, Wandy Landowskiej, Gałyny Lewickiej, Darii Hordyńskiej-Karanowycz, Jewhena Cehelskiego, Ivan Sewastian Barwińskiego, Imre Ungara, Łesi Derkacz, Lubky Kołessy, Marty Krawciw, Stefana Askenase, Aleksandra Unińskiego, Fritza Kreislera, Jurija Krycha, repertuarny poziom analizowanych program koncertowych, wykonujaca umiejetnosc. Uwazane za funkcje poznawcza te edukacyjne gazetne materialy N. Nizankowskiego. Postanowino ze te sociokulturowe presodruki znajduja w sobie potencial aksiologiczny, ktory jest translowany przez wartosciowy system jak w ukrainska tak i swiatowa przestrzen.